Rastlantısal Saptanan Adrenal Kitleler

Rastlantısal Saptanan Adrenal Kitleler

Günümüzde bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntülemenin (MR) yaygın kullanılması ile adrenal bezlerde ortalama % 5 arasında rastlantısal kitle saptanmaktadır. Bunlara insidentiloma denir. Gençlerde bu oran % 1’lerde iken, 70 yaş üstünde % 7’lere çıkmaktadır. Bu şekilde saptanan birçok adrenal kitle benigndir. Öncelikle yukarıda bahsedilen testlerle bunların hormon salgılayıp salgılamadıklarını araştırmak gerekir. Eğer hormon salgılayan bir kitle ise tedavisi cerrahidir. Hormon salgılamayan, kanser düşünülen kitleler boyutu ne olursa olsun çıkarılmalıdır. Hormon salgılamayanların tedavisinde benign olup olmadıklarının araştırılması önemlidir. Özellikle 6 cm’in üzerindeki lezyonlarda malignite (kanser) riski artmaktadır. Bu nedenle tedavi yaklaşımında kitlenin görüntüleme özellikleri ile birlikte boyutu da önem kazanmaktadır.

Hormon salgılayan bütün kitleler çıkarılmalıdır. 

4 cm’den küçük kitleler: Görüntüleme özellikleri selim ise takip edilir ve 6 ay sonra BT veya MR ile kontrol edilir.

4-6 cm arası kitleler: Görüntüleme ile benign olduğu düşünülen lezyonlar 6-12 ay sonra yapılacak görüntüleme ile takip edilebilir. Bununla birlikte görüntülemede kesin benign özellikleri olmayan kitleler cerrahi girişim ile çıkarılmalıdırlar.

6 cm’den büyük kitleler: Altı cm üstündeki kitlelerde malignite riski % 25’lere çıktığı için bu kitleler cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Kesin kanser özellikleri olmayan kitlelerde laparoskopik girişim uygulanabilir. Bununla birlikte görüntülemede kanser şüphesi olan hastalarda açık cerrahi girişim tercih edilmelidir.

E-Bülten’ e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...